Τι είναι Χειροπρακτική
Ιστορία της Χειροπρακτικής
Η επιστήμη της Χειροπρακτικής
Τι μπορεί να θεραπεύσει η χειροπρακτική
Ποιους θεραπεύει η Χειροπρακτική
Διάγνωση
Θεραπεία
Πόσο διαρκεί η θεραπεία
Είναι τα αποτελέσματα άμεσα
Πότε τελειώνει η θεραπεία
Πόσο κοστίζει η θεραπεία
Φάρμακα - Χειρουργική
Χειροπρακτική και Αθλητισμός
Αποτελεσματικότητα / Οικονομικό Κόστος
Επιστημονική Κατάρτιση των Χειροπρακτών
Η Χειροπρακτική στην Κύπρο

 

Τι είναι Χειροπρακτική;

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη θεραπευτική επιστήμη στον κόσμο μετά την ιατρική και την οδοντιατρική. Η Χειροπρακτική είναι ένα επάγγελμα υγείας που ασχολείται με τη διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη των μηχανικών ανωμαλιών του μυοσκελετικού συστήματος και τις επιπτώσεις αυτών των ανωμαλιών στη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της υγείας γενικά. Υπάρχει μια έμφαση σε θεραπείες με ειδικούς επιδέξιους χειρισμούς, ειδικά επί της σπονδυλικής στήλης και άλλων αρθρώσεων.

Η θεραπεία γίνεται κυρίως με ειδικούς επιδέξιους χειρισμούς, με τα χέρια, πάνω στη σπονδυλική στήλη και άλλες αρθρώσεις, αποφεύγοντας τη χρήση φαρμάκων και χειρουργικών επεμβάσεων.

Top Στην αρχή της σελίδας

Ιστορία της Χειροπρακτικής

Η χειροπρακτική είναι γνωστή από την εποχή του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη πριν 2000 χιλιάδες χρόνια. Αρχαίοι λαοί, όπως οι Κινέζοι, οι Αιγύπτιοι και οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν τη χειροπρακτική για θεραπεία μιας ολόκληρης σειράς προβλημάτων υγείας. Εφαρμοζόταν και από τους αρχαίους Έλληνες στα Ασκληπιεία.

Ιδρυτής της σύγχρονης Χειροπρακτικής θεωρείται ο Καναδός θεραπευτής Ντάνιελ Ντέηβιντ Πάλμερ, που έζησε και εργάστηκε στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ίδρυσε την πρώτη χειροπρακτική σχολή, που λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν πανεπιστήμιο, με πάνω από 2000 φοιτητές και θεωρείται το μεγαλύτερο Ακαδημαϊκό Κέντρο Χειροπρακτικής στον κόσμο.

Η θεωρία του Πάλμερ στηρίζεται στην ιδέα του Ιπποκράτη, ότι πρέπει να αναζητούμε τη βασική αιτία μιας ασθένειας πρώτα στη σπονδυλική στήλη. Μετά από μακροχρόνιες μελέτες και παρατηρήσεις κατάληξε στο συμπέρασμα, ότι οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσουν την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος και επομένως δεδομένου ότι τα πλείστα των νεύρων εξέρχονται της σπονδυλικής στήλης, διόρθωση και επαναφορά των σπονδύλων στην κανονική τους θέση, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε άλλα μέρη ή όργανα του σώματος.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα η πρόοδος της Χειροπρακτικής υπήρξε ραγδαία, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ελβετία στην Αυστραλία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Η επιστήμη της Χειροπρακτικής

Η Χειροπρακτική στηρίζεται στην ακόλουθη επιστημονική θεωρία:

Στην αρχή ότι η καλή υγεία εξαρτάται σε ένα μέρος από τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα διάφορα συστατικά στοιχεία του σώματος, όπως τα κύτταρα και τα όργανα, λειτουργούν με ερεθισμούς, που μεταδίδονται από το νευρικό σύστημα. Όταν υπάρχουν εμπόδια ή διατάραξη στην διέλευση των νευρικών ερεθισμάτων, τότε τα κύτταρα ή τα όργανα του σώματος δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα την έναρξη κακής λειτουργίας, που προδιαθέτει τον οργανισμό στην αρρώστια.
Στο γεγονός ότι τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά όργανα του νευρικού συστήματος, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός, βρίσκονται κλεισμένα και προφυλαγμένα μέσα στο κρανίο και στη σπονδυλική στήλη αντίστοιχα. Ο νωτιαίος μυελός έχει 31 ζεύγη νεύρων που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη. Παρόλο, όμως, που η σπονδυλική στήλη παρέχει προστασία στα ζωτικά αυτά νεύρα μπορεί να προκαλέσει και διαταραχές του νευρικού συστήματος, όταν αυτή δε λειτουργεί κανονικά, όπως σε περιπτώσεις μετατοπίσεων ή αλλοιώσεων της.

Top Στην αρχή της σελίδας


Τι μπορεί να θεραπεύσει η χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει και να θεραπεύσει άτομα με προβλήματα στην πλάτη, όπως μετατοπίσεις σπονδύλων, δισκοπάθειες και κατά συνέπεια οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευραλγίες, πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στους βραχίονες, πονοκεφάλους και δυνατές ημικρανίες, μουδιάσματα, ζαλάδες, ιλίγγους, τη σκολίωση, την κύφωση, την λόρδωση και άλλα προβλήματα που με την πρώτηματιά δυνατό να μη φαίνονται ότι έχουν σχέση με τη σπονδυλική στήλη.

Ποιους θεραπεύει η Χειροπρακτική;

Η θεραπεία με τη χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων: από πολύ νέους ως γέρους, από άτομα που εργάζονται σε γραφειακή ή χειρονακτική εργασία, από ερασιτέχνες μέχρι επαγγελματίες αθλητές. Η Χειροπρακτική βοηθά τον ασθενή να απολαύσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ψηλότερα επίπεδα υγείας και φυσικής απόδοσης.

Διάγνωση

Στην πρώτη επίσκεψη, ο Χειροπράκτης, παίρνει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και προχωρεί σε μια πλήρη εξέταση, που δυνατό μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει ακτινογραφίες ή άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις για εντοπισμό του προβλήματος ή παθολογικών καταστάσεων στη σπονδυλική στήλη, που δεν μπορούν να ανιχνευτούν με τη φυσική εξέταση. Στη συνέχεια θα αποφασίσει κατά πόσο μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει ή αν πρέπει ο ασθενής να παραπεμφθεί σε άλλο ειδικό, όπως σε περιπτώσεις καταγμάτων ή παθολογικών καταστάσεων.

Θεραπεία

Η θεραπεία αρχίζει από τη στιγμή που εντοπίζεται το πρόβλημα. Ο ασθενής συνήθως ξαπλώνει σε ειδικό κρεβάτι και ο χειροπράκτης με συγκεκριμένους χειρισμούς πάνω στο σώμα, χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη αποκαθιστά την ανατομική σχέση μεταξύ των σπονδύλων ή άλλων οστών. Η θεραπεία δεν είναι καθόλου οδυνηρή.

Top Στην αρχή της σελίδας

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Ο χρόνος που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το ίδιο το άτομο, το είδος και τη διάρκεια της πάθησης, την ηλικία και τη ψυχολογική κατάσταση του ασθενή, τυχόν τραυματισμούς στο παρελθόν, τη διατροφή, το περιβάλλον του κ. α.

Σε μερικές περιπτώσεις απλές μόνο ασκήσεις μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Για περιπτώσεις, όμως αλλοιώσεων της σπονδυλικής στήλης που υπάρχουν για πολύ καιρό, χρειάζεται περισσότερος χρόνος, για ορισμένες δε περιπτώσεις εκφυλιστικών αλλοιώσεων δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί μόνιμη θεραπεία.

Είναι τα αποτελέσματα άμεσα;

Ο βαθμός και ο ρυθμός της βελτίωσης της κατάστασης του ασθενούς εξαρτάται από το ειδικό πρόβλημα του καθενός. Μερικοί αισθάνονται άμεση βελτίωση, ενώ άλλοι δυνατό να χρειαστούν τρεις ως τέσσερις επισκέψεις, προτού αρχίσουν να νοιώθουν καλύτερα.


Πότε τελειώνει η θεραπεία;

Μιας και ο ασθενής γίνει καλά, δυνατό να μη χρειαστεί ποτέ ξανά θεραπεία. Μερικοί, όμως, ιδιαίτερα εκείνοι με χρόνια προβλήματα, προτρέπονται να κάνουν περιοδικές επισκέψεις στο χειροπράκτη τους για έλεγχο. Αν παρ’ ελπίδα το πρόβλημα επανέλθει, ο ασθενής πρέπει αμέσως να επισκεφθεί το χειροπράκτη του, γιατί τότε το πρόβλημα θα διορθωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Οι περιοδικές εξετάσεις της σπονδυλικής στήλης είναι απαραίτητες.

Πόσο κοστίζει η θεραπεία;

Το κόστος ποικίλλει ανάλογα της σοβαρότητας της κατάστασης του καθενός και τη μορφή της θεραπείας. Προτού καταφύγετε σε άλλες μεθόδους θεραπείας κάνετε μια ενδελεχή εξέταση της σπονδυλικής στήλης σε ένα χειροπράκτη. Θα σας απαλλάξει πολλές φορές, από περιττές ταλαιπωρίες και έξοδα.

Top Στην αρχή της σελίδας

Φάρμακα - Χειρουργική

Οι Χειροπράκτες δεν αντιτίθενται στη χρήση φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων για θεραπεία, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, παρόλο που οι ίδιοι δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους αυτές. Μάλιστα εκεί που παρίσταται ανάγκη, οι ίδιοι παραπέμπουν τον ασθενή στον κατάλληλο γιατρό.

Χειροπρακτική και Αθλητισμός

Οι χειροπράκτες που ειδικεύονται στον αθλητισμό εργάζονται με

επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές για τρεις λόγους:

Καλυτέρευση των επιδόσεων τους μέσω καλύτερης λειτουργίας των αρθρώσεων και των μυών.
Πρόληψη ατυχημάτων
Θεραπεία αθλητικών ατυχημάτων

Αποτελεσματικότητα / Οικονομικό Κόστος

¨Εμπεριστατωμένες έρευνες στις ΗΠΑ και άλλες χώρες έδειξαν ότι οι ασθενείς που τυγχάνουν περίθαλψης από το Χειροπράκτη είναι έτοιμοι για επιστροφή στην εργασία τους στο μισό χρόνο από όσο εκείνοι που παρακολουθούνται από την παραδοσιακή ιατρική και τους φυσιοθεραπευτές, για παρόμοιες φυσικά παθήσεις.

Η Χειροπρακτική μειώνει τις περιπτώσεις ανάγκης παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο, μειώνει τη χρονική περίοδο αποθεραπείας και παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερους ασθενείς εργαζόμενους να τύχουν θεραπείας, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται. Έτσι μειώνονται αισθητά οι δαπάνες για την υγεία (κυρίως λόγω μειωμένης χρήσης νοσοκομειακών κλινών) τα ασφάλιστρα για τους ιδιωτικά ασφαλιζόμενους, οι κοινωνικές παροχές και ελαττώνονται οι χαμένες ώρες παραγωγικότητας.

Τα πιο πάνω πλεονεκτήματα της Χειροπρακτικής έχουν αποδειχθεί από επιστημονική έρευνα (Low back pain of mechanical origin - a randomized comparison of chiropractic and hospital outpatient treatment) του Medical Research Council του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Medical Journal, June 2, 1990, Vol.300.

Top Στην αρχή της σελίδας

Επιστημονική Κατάρτιση των Χειροπρακτών

Το Δίπλωμα Χειροπρακτικής απαιτεί 7 χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών, όπως και στην Ιατρική.

Παρατίθεται πιο κάτω ο συγκεκριμένος κατάλογος κοινών θεμάτων της Χειροπρακτικής και της Ιατρικής με τις ελάχιστες ώρες διδασκαλίας κατ θέμα: (Ref. National Health Federation Bulletin USA). Στην παρένθεση οι ώρες διδασκαλίας στην Ιατρική:

Ανατομία 520 ώρες (508), Φυσιολογία 420 (326), Παθολογία 205 (401), Χημεία 300 (325), Μικροβιολογία 130 (114), Διαγνωστική 420 (325), Νευρολογία 320 (112), Ακτινολογία 217 (148), Ψυχιατρική 65 (144), Μαιευτική-Γυναικολογία 65 (198), Ορθοπεδική 225 (116). Σύνολο 2887 (2756). Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω θέματα ο κάθε κλάδος ακολουθεί και χωριστό πρόγραμμα ειδίκευσης.

Η Χειροπρακτική στην Κύπρο

Η Χειροπρακτική στην Κύπρο υπάρχει εδώ και 30 περίπου χρόνια με τον ερχομό του Δρα. Ντίνου Ραμόν. Ακολούθησαν οι Δρα. Φυλακτής Ιερείδης , Δρα. Ευστάθιος Παπαδόπουλος, Δρα. Γεώργιος Ευσταθίου και Δρα. Γεώργιος Στεφάνου. Μόλις όμως την τελευταία εικοσαετία οι Κύπριοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της Χειροπρακτικής και να τη χρησιμοποιούν σε ευρεία κλίμακα. Ένα σημαντικό βήμα για την κατοχύρωση της Χειροπρακτικής στην Κύπρο, υπήρξε η ψήφιση από τη Βουλή του Περί Εγγραφής Χειροπρακτών Νόμου του 1991, στις 22 Μαρτίου του 1991. Σύμφωνα με το Νόμο αυτό "κανένας δεν δικαιούται να ασκεί τη Χειροπρακτική, εκτός εάν: Α) Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Χειροπρακτών, που τηρείται από τον Έφορο Χειροπρακτών. Β)Κατέχει ετήσια άδεια σε ισχύ". Το 1984 ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Χειροπρακτών Κύπρου, τα μέλη του οποίου είναι πτυχιούχοι αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών σχολών.

Top Στην αρχή της σελίδας